Een van de beste uitvindingen: CHOCOLADE!

En nu een onderwerp dat veeeeelen van ons interessant vinden: CHOCOLADE. De oorsprong van chocolade zoals we het nu nog steeds eten komt uit ons eigen kikkerlandje. Conrad van Houten, zijn familie had een chocoladefabriek in Amsterdam, heeft in 1828 een machine ontwikkelt die ervoor heeft gezorgd dat cacao gescheiden kon worden van de cacaoboter. Hij verkocht het droge cacaopoeder om chocolademelk van te maken. Dit was op zich al een briljant idee.

Melkpoeder?

Fry and Sons heeft vervolgens in 1847 de eerste ‘eetchocolade’ op de markt gebracht door deze droge cacao te mengen met cacaoboter. Daarna was het de beurt aan de Zwitser Daniel Peter. In 1876 had hij het briljante idee om droge melkpoeder van Henri Nestlé te gebruiken om de eerste melkchocolade te creëren. Rudolphe Lindt vond daarna een machine uit die cacaobonen, suiker en melkpoeder uren- of zelfs dagenlang langzaam blijft walsen; de bekende Zwitserse chocolade was geboren!

Waarom staat er soja in de ingrediëntenlijst?

Soms zie je op de verpakking van chocolade het allergeen soja staan. Soja wordt tegenwoordig vaak aan chocolade toegevoegd. Aan de ene kant omdat dit een goedkope manier van produceren is, maar anderzijds ook om de chocolade melk- of lactosevrije te maken. Dus ook mensen met een lactose-intolerantie kunnen melkchocolade eten.

Wist je dat er mensen zijn die allergisch zijn voor cacaobonen? Dat zou voor ons bij Zuiver Eten een drama zijn…

 

Wil je zelf ook aan de slag met chocolade? Het boek Patisserie van meesterpatissier Hidde de Brabander is een echte aanrader.  En er is heeeeel veel chocolade in te vinden 🙂

2018-11-05T15:15:14+01:00februari 17th, 2017|Zuiver Eten legt uit|0 Comments

Leave A Comment