Is sojasaus Chinees of Japans?

We beginnen alvast met het antwoord: beide. Maar de geschiedenis van sojasaus begint wel in één van deze landen. Stukken vlees en vis waren de eerste voedingsmiddelen die in pekel gefermenteerd werden in China. Rond de 2e eeuw v.CHr. werd dit proces ook bij sojabonen toegepast. Het product dat ontstond was een sojapasta die veel smaak gaf. Als de sojapasta met teveel vloeistof was gemaakt, kwam er een vloeistof van de pasta af: sojasaus was geboren! Deze vloeistof werd uiteindelijk nog populairder dan de pasta. Soja, mis, koji, shoyu, hoe je het ook noemt of gebruikt. Sojasaus is niet meer weg te denken uit de gemiddelde keuken.

Japanse sojasaus

Uiteindelijk hebben boeddhistische monniken de gefermenteerde sojapasta en –saus naar Japan gebracht. De Japanners verzonnen vervolgens een nieuwe versie van de sojapasta: miso (mi betekent ‘smaak’). Om dit goedje te maken werden niet alleen sojabonen, maar ook koji (een schimmel) toegevoegd. De Japanse sojasaus heeft de naam tamari en is de overtollige vloeistof die van de miso af komt.

kikkoman

Hoe kan het dat er soms gluten in sojasaus zit?

In de 17e eeuw werd er een algemeen aanvaarde formule voor de saus vastgesteld: geroosterde en gebroken tarwe en sojabonen. De saus die op deze wijze wordt gemaakt heet Shoyu. Deze formule verklaart dus ook waarom er soms in sojasaus het allergeen glutenbevattende granen zit.

(Bron: ‘Over eten en koken’ door Harold McGee)

Trendwatching: Once upon a time…

Ouderwetse producten en manieren van produceren, zoals fermenteren, is een trend die wij steeds vaker voorbij zien komen. Sojasaus is daar dus ook 1 van… Yo soy hip!

Komkommer recept met Tamari

Een lekker fris bijgerecht: Sesam Komkommer Salade voor 4 personen: gewoon alles mixen en op tafel zetten!

  • 3 eetlepels sesamolie
  • 1 1/2 eetlepel tamari (Japanse soja saus)
  • 1 1/2 theelepel citroen, limoen of sinaasappelsap
  • 1 theelepel rijstazijn
  • 500 – 750 gram komkommer heeeeel dun gesneden
  • 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes
  • 2 eetlepel verse kruiden naar keuze zoals thaise basilicum, koriander of lente ui

(origineel recept komt van thekitchn.com)

komkommersalade van Kitchn
2018-11-05T15:15:13+01:00maart 16th, 2017|Zuiver Eten legt uit|0 Comments

Leave A Comment