Biologisch, hoe zit dat nou precies?

Vroeger was het voor de geitenwollen-sokkers, nu is het voor iedereen!

Biologische voedingsmiddelen zie je niet exclusief meer bij de gezondheidswinkel of op de (biologische) markt, ook onze supermarkten staan er vol van. De omzet van biologische producten groeide in 2015 zelfs met 11,5 procent naar 1,3 miljard euro! De vraag naar biologische voeding stijgt dus blijkbaar. Maar wat koop je nu eigenlijk? En wie bepaalt wanneer een voedingsmiddel biologisch is? Wij proberen in deze blog wat meer informatie te geven.

Biologisch is…

in eerste instantie vooral een duurzame manier om voedsel te produceren. Het milieu wordt bespaard, biodiversiteit bevorderd, dierenwelzijn gerespecteerd en de consument krijgt voeding die op een natuurlijke manier is geproduceerd. Zuiver Eten kan zich hier wel in vinden.

EU biologisch keurmerk

Het Europees biologisch keurmerk is verplicht bij alle biologische producten die in de EU worden verkocht. Deze producten moeten:

  • minimaal voor 95% uit biologische ingrediënten bestaan;
  • de herkomst van deze ingrediënten moet te herleiden zijn;
  • er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt;
  • en bij de productie van vlees is rekening gehouden met dierenwelzijn.

Dit wordt gecontroleerd door: Skal Biocontrole. Naast het Europees biologisch keurmerk kunnen er extra keurmerken toegevoegd worden: EKO & Demeter.

Eko-keurmerk

Mag het een beetje meer zijn? = het Eko-keurmerk

Het EKO-keurmerk wordt toegekend aan bedrijven die gecontroleerd biologisch produceren en extra stappen zetten om duurzamer te werken. Zij gaan verder dan de Europese regels voor biologische landbouw en voeding voorschrijven. Zij zijn naast het biologisch produceren ook bewust bezig met bijvoorbeeld energie, biodiversiteit en waterverbruik.

BIO + BIO + BIO = Demeter

Het Demeter keurmerk wordt toegekend aan bedrijven die biologisch-dynamisch produceren. Demeter is de godin van de vruchtbaarheid. Bij het Demeter keurmerk zijn de producten niet alleen 100% biologisch, maar er wordt ook gebruik gemaakt van biologische mest, biologisch stro en biodynamisch veevoer van eigen bedrijf. De producten met dit keurmerk zijn niet alleen biologisch, er zit ook nog een belangrijke filosofie in de manier waarop er met de productie wordt omgegaan:

  • gewassen mogen maar eens in de 5 tot 7 jaar op hetzelfde stuk grond verbouwd worden;
  • Demeter producten krijgen rustig de kans om te groeien en te rijpen;
  • planten en dieren behouden hun eigen karakter: koeien houden hun horens, kippen houden hun snavel en er worden planten gebruikt die zich door eigen zaadproductie voortplanten.

Demeter

Bewust en duurzaam

Je zou dus kunnen zeggen dat biologische voeding goed zou kunnen zijn voor mens, dier & omgeving. Dit betekent echter niet dat de niet-biologische boer een “slechtere” manier van produceren heeft. Maar waarom is dan niet alle voeding biologisch? Het Europees biologisch keurmerk heeft, zoals alle keurmerken, veel eisen. Boeren moeten veel kosten maken om de logo’s te kunnen vermelden op de verpakking. Hierdoor zijn er ook boeren die ervoor kiezen om het logo niet te aan te vragen, terwijl zij wel duurzaam bezig zijn.

Zuiver Eten vindt het belangrijk dat de consument weet wat er in hun voeding zit. Wij denken ook dat de consument klaar is voor meer transparantie wat betreft ons eten en drinken. Boer Jaring Brunia geeft in een artikel in het NRC dan ook aan: „De consument wordt steeds bewuster en kritischer. Ik denk dat biologisch gangbaar aan het worden is.” (Klik hier voor het hele artikel)

Zo, wij hopen dat we de term helder hebben uitgelegd. Klinkt het nu wat (bio)logischer?

(bronnen: Bionext.nl, Voedingscentrum.nl, Skal.nl, EKO-keurmerk.nl)

2018-11-05T15:15:14+01:00februari 3rd, 2017|Zuiver Eten legt uit|0 Comments

Leave A Comment